Čínská medicína + dietetika

Čínská medicína je lékařský systém, který jak v teorii, tak i v praxi spojuje moderní dobu s historií. 
Teorie pěti prvků je stará tisíc let. Popisuje jednoduchými výrazy vzájemné působení orgánu na orgán a práci každého orgánu, aby udržel zdraví a rovnováhu. Tímto dokážeme předpovědět další vývoj onemocnění.

„Orgány jsou uschovány v těle, ale jejichtvar (stav) můžeme pozorovat zvenčí. “ To je hlavní princip, který se za čínskou medicínou skrývá a musíme ho zcela pochopit.
 
Výhodou čínské medicíny je, že dokáže diagnostikovat přicházející onemocnění. Často jsou problémy nejdříve psychosomatické, lidé mají problém se sebou sama, neumí se prezentovat, mají problém se projevit, uplatnit, změnit práci atd. Často se stává, že tyto problémy mohou ohlašovat přicházející onemocnění.“
 
Dietetika podle čínské medicíny zaujímá k dietám poněkud jiný přístup než tradiční západní medicína. Také se dietetika netýká pouze přímo hubnutí, není to tedy dieta ve smyslu, na který jsme obecně zvyklí. Různé chuti potravin mají podle čínské medicíny různé účinky a podle toho jsou doporučovány na různé problémy - ne pouze na hubnutí a podobně.
 
Čínská dietetika rozlišuje pět chutí pokrmů a jejich účinků, podle kterých jsou pokrmy doporučovány na posílení různých funkcí těla.